fredag den 11. december 2009

Torben Ebbesen: "Brønden"

Valgt af Kirsten Sveinbjørnsson
Født 1951 i Gentofte. Sognepræst ved
Sorø Klosterkirke siden 2001.

Hvorfor har du valgt dette værk?
Valgt fordi en skulptur kan ses fra flere sider, har flere dimensioner og fordi Torben Ebbesens skulptur “Brønden” vækker et væld af associationer:
Jord og himmel. Antydet i brugen af materialer, form og farver. Terrazzo, der rent sprogligt associerer til terra (det latinske ord for jord). Og op af jorden kommer vandet – blåt, som en spejling af himmelen og himmelrummet, hvori planeterne anes som blå halvkugler, der drejerrundt og rundt – uendeligt, samtidig med at brønden borer sig ned til jordens vandførende og livgivende lag.
Kærlighed og erotik. I Biblen er brønden kærlighedens sted. Det er dér mand og kvinde mødes. Eksempler: Rebekka – Isaks kone – bliver fundet ved en brønd (1. Mos. 24.11 ff.) Moses møder Sippora ved en brønd (2. Mos. 2,15 ff.) Ved en brønd møder Jesus en flirtende kvinde, der har haft syv mænd (Johs. 4,1 ff ). Som det hedder i en mellemøstlig talemåde ”En mand skal kun drikke af sin egen kvindes brønd” – og i Torben Ebbesens skulptur er det erotiske antydet ved at der på kanten af brønden ligger 6 små terninger – eller måske rettere et spil terre med marmorkvadrater og regler – især drenge spillede med i 1950’erne.
Liv, død, dåb og genfødt til liv. I Biblen fortælles om Josef, som hans brødre gerne ville til livs, derfor smed de ham i brønden (1. Mos. 37, 20 ff ). Og Thomas Mann begynder sin lange roman ”Josef og hans brødre” med at fortælle om brønden, hvorfra Josefs mørke, opadvendte øjne spejler himmelhvælvets mange lys. Himmel – jord – og fra denne nedsænkning i døden, begynder et nyt liv, ligesom ved dåben.
Brønden set som døbefont – og derfra associeres videre til paradisets brønd og livets kilde. Den, der også indgår i den nordiske mytologi, som Urds brønd, der aldrig må tørre ud. For så visner Yggdrasil – livets træ – der desuden får vand og næring fra Mimers brønd – visdommens brønd. Den Odin fik lov til at drikke af mod at lægge sit ene øje på brøndens bund. Brønden i jorden – som et øje, der ser op i himlen.

Hvad ser du frem til, når kunstmuseet genåbner?
Forventninger: ingen. Helt bevidst og villet har jeg ingen forventninger til, hvad der skal ske, når ombygningen og udbygningen af Kunstmuseet står klar. Derimod er jeg forventningsfuld – parat til at blive både forundret, forbløffet og forbavset.


Hvad synes du om dette værk?
Hvilket værk fra museets samling ville du selv have valgt?
Og hvad ser du frem til, når kunstmuseet genåbner?
Brug kommentarfeltet forneden
!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar