mandag den 23. november 2009

Lars Nørgård: "I skoven" 1986

Valgt af Merete Leisted Busk
Født 1946. Viceinspektør på Frederiksberg skole. Bestyrelsesmedlem i Sorø Spare- og Laanekasses Fond. Formand for Sorø Roklub.

Hvorfor har du valgt dette værk?
Billedet er fra Prags Samling, som Sorø Spare- og Laanekasse Fond financierede indkøbet af. Desværre er samlingen af “vilde malere” aldrig blevet udstillet samlet, da der ikke har været plads til det på Vestsjællands Kunstmuseum.
“I skoven” kunne stamme fra Sorø, som er rig på søer og skove - smuk natur uanset årstiden. Billedet viser et menneske - alene - en mand, som er søgt ind i skoven, søgt ind i naturen.
Mange spørgsmål rejser sig: Hvorfor er han alene, hvorfor står tasken åben og hvorfor kigger han tilbage over højre skulder? Et menneske på flugt fra den virkelige verden, fra livet med sine nærmeste? Mandspersonen, som hviler solidt på begge fødder, kigger sig tilbage over skulderen. Måske er forfølgerne i hælene på ham? Det kan være et menneske som ikke er blevet en del af et fællesskab! Det kan være et menneske som er på flugt. Tasken rummer en hemmelighed. Manden er på vej til at undersøge indholdet nærmere. Beskueren kan gætte på hvad det er? Hemmelige dokumenter, penge, smykker, våben fra et indbrud? Måske rummer tasken udstyr til optagelse af fuglestemmer eller en kikkert til brug for nærmere studier i naturen. Måske har manden stjålet tasken uden at kende dens indhold og nu er han på vej til at checke det - stadig med et blik over skulderen for at sikre at ingen ser, hvad han har gang i.
Billedet er malet i lyse farver og med udflydende konturer. Manden med tasken er billedets centrum - tasken med den knaldrøde forside. Manden står på en bredere skovsti “oplyst” med de lidt mørkere træer i baggrunden. Farvevalget er let, men de enkelte malerstrøg angiver en form for dramatik. De gule strøg på højre ben angiver en form for lys udefra - fra stedet, som manden retter sit blik imod.

Hvad ser du frem til, når museet genåbner?
Jeg glæder mig til udvidelsen af museet, da den vil gøre kunsten og de dertil knyttede aktiviteter lettere tilgængelige for brugere i alle aldre.
Det vil være dejligt at få kunstmuseets samlinger frem i dagslyset til glæde for brugerne. Kunstmuseet skal være en levende del af byen med sine samlinger og arrangementer.


Hvad synes du om dette værk?
Hvilket værk fra museets samling ville du selv have valgt?
Og hvad ser du frem til, når kunstmuseet genåbner?
Brug kommentarfeltet forneden!

4 kommentarer:

  1. Merete snakker med kunstværket - kunst bør rejse spørgsmål, vække vores nysgerrighed og lade os gætte med. Hvad mon der er i tasken?

    SvarSlet