mandag den 23. november 2009

Karl Bovin:"Tidligt forår i haven" + Hein Heinsen & Mogens Møller: "Uden titel"

Valgt af Helen Sabinsky
Født 1951 i København. Siden 1999 leder af Sorø Bibliotek.

Hvorfor har du valgt disse værker?
Karl Bovin er sammen med Kaj Ejstrup de bedste af ”Odsherredsmalerne” og de boede begge ved Ordrup Næs og de store bakker, hvor de satte deres præg på det eksploderende sommerhusområde. Især Bovin var ”den vilde og eksotiske” kunstner i sine år i Ordrup Mølle med mad, druk og violinspil.
”Tidligt forår i haven” er udateret, men helt sikkert malet efter at den i starten så pæne landskabsmaler i 1960’erne i flere år var med på P.V. Globs ekspeditioner til Bahrain. Malerierne får nu den flotte og meget sikre kolorit, hvor heden får luften til at sitre og farverne til at gløde. Dette maleri af en formentlig helt kedelig, dansk have inden væksterne og ukrudtet skyder frem, har samme kvaliteter: farverne, koloritten og stofligheden.

Hein Heinsen er en kraftkarl mellem danske kunstnere – i værk og person.
Jeg mødte ham i slutningen af 60’erne i teologiske sammenhænge. Jeg var efterfølgende på Krogerup Højskole med daglig adgang til Louisiana, hvor ikke mindst skulpturerne i de år blev gode venner. Begge dele er baggrunden for mange årtier med stor interesse for og stærke oplevelser med kunst. Og derfor er det et oplagt valg for mig at vælge en skulptur – og netop denne. Hein Heinsen sammen med Mogens Møller (der jo er fint repræsenteret lige ude i Storgade). De har begge været professorer på Kunstakademiet og modtaget de største udmærkelser – men dengang var det i sammenhæng med Eks-skolen, tidskriftet TA’ osv.
Og skulpturen er formentlig senest fra 1970’erne – minimalistisk, modsætningsfyldt i materialer (den er MEGET tung), sammenhænge og luftighed – og hvad man ellers vil lægge i den – flot synes jeg! Senere udførte de sammen med Stig Brøgger bl.a de to store værker i København: ”Fredens port” ved Fredensbro og ”Frihedens port” i Hvidovre.

Hvad ser du frem til når kunstmuseet genåbner?

Det er dejligt for museet og for Sorø at der nu kommer plads til flere værker fremme og til større udstillinger og gode faciliteter for besøgende – og den gode sal, vi også på Biblioteket glæder os til at benytte af og til.
Kunstmuseet har en god udstillingslinie med supernyt, nyere og ældre kunst og jeg glæder mig især til den store sal langs Munkevænget, hvor der venter mange gode oplevelser. Det bliver også spændende, hvordan vores gamle huse vil spille sammen med den helt nye arkitektur – foreløbig ser det vældigt godt ud og sammen med andre tiltag i Sorø by skabes der forhåbentlig grobund og kræfter til stadig mange flere kulturårtier i Sorø.

Hvad synes du om disse værker?
Hvilket værk fra museets samling ville du selv have valgt?
Og hvad ser du frem til, når kunstmuseet genåbner?
Brug kommentarfeltet forneden!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar