mandag den 23. november 2009

Peter Cramer (1726-82) og J.E. Mandelberg: "

Valgt af Ea Stevns Matzon
Født 1955 i København. Cand. mag. og museumsdirektør for Sydvestsjællands Museum.

Hvorfor har du valgt disse værker?
Jeg har valgt et udpluk fra Frederik VI’s barnelege fra1771, fordi de kan sættes ind i både en kulturhistorisk og en pædagogisk tolkning.
Tegningerne forestiller den treårige prins Frederik og drengen Carl i forskellige daglige situationer. Prinsen blev opdraget efter moderne pædagogiske principper, som Struensee havde indført i hoffets opdragelse af den unge prins. Principperne blev udformet af J. J. Rousseau. Han ønskede at frembringe, eller rettere genskabe, det naturlige menneske, som civilisationen havde ødelagt. Hans grundtese var, at fysisk hærdning var af afgørende betydning for en vellykket opdragelse.
Tegningerne havde til formål at illustrere prinsens trygge og harmoniske opvækst i selskab med legekammerater. De blev til på Struensees initiativ som politisk dokumentation af Struensees pædagogiske program. Blandt indslagene var de kolde bade, der skulle hærde den svagelige prins.
Med tegningerne får vi samtidig dokumenteret tidens børnelege og den påklædning hoffets børn var iført.
I mit museumsarbejde prøver jeg at anvende mange forskellige kilder til tolkning af de forskellige historiske perioder. Med dette sæt af tegninger bliver oplysnings-tiden med dens specielle pædagogiske grundsyn sat i et særligt relief samtidig med at en vigtig periode i danmarkshistorien, med Struense som en af hovedfigurerne, bliver illustreret.

Hvad ser du frem til, når museet genåbner?
Jeg glæder mig til at få et flot nyt kunstmuseum med et utal af muligheder for at se endnu mere kunst og samtidig at få et mødested i et nyt cafémiljø i Kulturfirkanten.


Hvad synes du om dette værk?
Hvilket værk fra museets samling ville du selv have valgt?
Og hvad ser du frem til, når kunstmuseet genåbner?
Brug kommentarfeltet forneden!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar